Serwatka i jej dobroczynne właściwości są tak stare, jak fermentacja kwasu mlekowego, jednak unikalne prozdrowotne zalety tego produktu mleczarskiego odkryto na nowo dopiero w XX wieku. Serwatkę jako cenny produkt leczniczy cenił już Hipokrates, zalecając ją szczególnie przy zatruciach oraz kuracjach oczyszczających. W formie skoncentrowanej, serwatka wykazuje wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się jaki.
Jak powstaje serwatka Molkur?
Świeże, niepasteryzowane mleko pozostawione przez pewien czas w odpowiedniej temperaturze zaczyna samo z siebie fermentować pod wpływem obecnych w nim bakterii kwasu mlekowego. W miarę upływu czasu zawartość cukru mlecznego (laktozy) w mleku maleje, co powoduje spadek pH płynu i ścinanie się zawartych w nim białek. Z odciśnięcia powstałych w ten sposób białych grudek otrzymujemy ser, natomiast pozostały biały płyn jest niczym innym, jak właśnie serwatką.
Serwatka jako naturalny produkt spożywczy była ceniona od wieków również jako środek terapeutyczny. Już w 2. połowie XVIII wieku szwajcarski lekarz Tissot dostrzegł ukrytą w serwatce potężną moc uzdrawiania, mówiąc: „Odważę się stwierdzić, iż serwatka jest jednym z największych środków leczniczych“. Naturalny oraz wyjątkowy proces produkcji koncentratu z serwatki był strzeżony i udoskonalany z pokolenia na pokolenie tak, aby nieustannie odpowiadać najnowocześniejszym standardom jakościowym i technicznym. Dzisiaj proces produkcji koncentratu z serwatki jest opatentowany i zapewnia zachowanie jego prozdrowotnych właściwości bez konieczności dodatkowego chłodzenia produktu.
Skład serwatki Molkur
Preparat Molkur pozyskuje się z mleka krów z letniego wypasu. Latem trawa jest najbogatsza w wartościowe mikroskładniki odżywcze. Dzięki temu serwatka Molkur zawiera bogactwo witamin oraz składników mineralnych (mangan, miedź, cynk, kobalt, żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosforan, siarczan). Oprócz tego Molkur to wyśmienite źródło tak zwanego racemicznego kwasu mlekowego, jak również lekkostrawnych białek o najwyższej wartości odżywczej. Jednym z takich białek jest laktoferyna, która wykazuje właściwości ochronne oraz immunostymulacyjne.
Jak działa Molkur?
Mimo iż serwatka charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, to najlepsze efekty można osiągnąć, stosując jej koncentrat, wyprodukowany na bazie oryginalnej i opatentowanej receptury niemieckiego farmaceuty dr. Sandersa.
Ponad 90-letnia tradycja stosowania preparatu Molkur wskazuje na jego skuteczność w zakresie wspierania prawidłowej pracy układu trawiennego oraz immunologicznego. Molkur sprzyja regulacji mikroflory jelitowej i pomaga chronić organizm przed atakami organizmów patogennych, co zawdzięczamy między innymi synergicznemu działaniu białka serwatkowego oraz racemicznego kwasu mlekowego.
Jednym z najważniejszych białek serwatkowych jest laktoferyna, która naturalnie poprawia zdolności obronne układu immunologicznego (m.in. warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego). Ponadto laktoferyna wykazuje zdolność tymczasowego wiązania jonów żelaza, przez co pozbawia chorobotwórcze bakterie oraz grzyby ważnej dla ich przeżycia substancji [1]. Antyalergiczne działanie laktoferyny opiera się z kolei na zdolności tej substancji do pobudzania przeciwzapalnych interleukin IL-10 [2]. Laktoferyna może również przyczyniać się do ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych [3] oraz ograniczać stres oksydacyjny w obrębie mitochondriów [4].
Działanie laktoferyny wspiera obecny w serwatce racemiczny kwas mlekowy. Racemiczny kwas mlekowy to taki, który zawiera jednocześnie prawo- i lewoskrętny kwas mlekowy [5]. Kwas mlekowy to naturalna substancja, która stanowi produkt reakcji rozkładu laktozy przez bakterie jelitowe. Jednocześnie kwas mlekowy może być też produkowany w organizmie człowieka na drodze przemiany pirogronianu (produktu glikolizy) przez specjalny enzym o nazwie dehydrogenaza mleczanowa. Racemiczny kwas mlekowy skutecznie reguluje pracę układu immunologicznego, zapobiegając infekcjom oraz alergiom. Ponadto związek ten poprawia ukrwienie śluzówek, dzięki czemu dodatkowo hamuje wnikanie alergenów czy drobnoustrojów do organizmu.
Właściwości serwatki Molkur
Serwatka jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety ze względu na jej bogaty skład oraz wielokierunkowe działanie. Skoncentrowana serwatka jest bardzo dobrym źródłem lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka, które może przyczynić się do utrzymywania prawidłowej masy mięśniowej w organizmie oraz sprzyjać uczuciu sytości a tym samym – odchudzaniu. Skoncentrowana serwatka stanowi również doskonałe źródło wapnia, czyli pierwiastka, który może przyspieszać spalanie tłuszczu poprzez nasilanie beta-oksydacji kwasów tłuszczowych w mitochondriach [6].
Oprócz wsparcia prawidłowych funkcji odpornościowych, dzięki zawartości kwasu mlekowego, koncentrat serwatki stwarza w dolnym odcinku jelita środowisko lekko kwaśne, co sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bakterii jelitowych. Dzięki temu serwatka jest dobrym sposobem na detoksykację czy walkę z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Zawarte w serwatce Molkur składniki mineralne oraz witaminy z grupy B razem z kwasem mlekowym pozytywnie wpływają również na zdrowie i wygląd skóry. Ponieważ nasza skóra to „mapa jelit”, Molkur może przyczyniać się do utrzymania gładkiej i odpowiednio nawilżonej skóry dzięki kojącemu wpływowi na jelita.
Kiedy stosować serwatkę Molkur?
Stosowanie koncentratu serwatki Molkur poleca się przede wszystkim przy:
- Zaburzeniach ze strony układu pokarmowego, w tym biegunkach i dyspepsji, a także zaparciach, uporczywych wzdęciach i zgadze,
- Nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, w tym przeziębieniach i grypie,
- Profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu,
- W stanach zapalnych błon śluzowych, w tym śluzówki jamy ustnej, żołądka i jelit,
- Podczas kuracji odchudzających, oczyszczających i regenerujących jelita,
- Pomocniczo przy probiotykoterapii (prowadzonej na przykład przy dysbiozie jelit lub po antybiotykoterapii),
- Dla wsparcia prawidłowej pracy mięśni,
- Przy suchej, łuszczącej się, podrażnionej skórze.
Uwaga, ponieważ niektóre białka serwatkowe zostały zakwalifikowane jako potencjalne alergeny (chodzi tutaj przede wszystkim o beta-laktoglobulinę, BSA (surowiczą albuminę wołową) oraz laktoferrynę), osoby nadwrażliwe na wspomniane substancje powinny skonsultować przyjmowanie Molkuru z lekarzem bądź terapeutą [7].
Autor: Sylwia Grodzicka
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198036/2
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20154735/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20714786/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3030479/
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanina_racemiczna
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12586999/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3524881/