Nieco zapomniany naturalny środek dla zdrowia, który powstaje jako produkt uboczny po całkowitym ścięciu mleka, dziś odkrywany jest na nowo. Serwatką zachwycają się nawet gwiazdy Hollywood, ponieważ pomaga im szybko i zdrowo schudnąć, oczyścić organizm z toksyn, zadbać o wygląd czy samopoczucie.

Mimo, że stosowano ją od lat jej zdrowotne właściwości udokumentowano dopiero w latach 80. Dzięki badaniom dowiedziono, że serwatka doskonale sprawdza się podczas infekcji, alergii i problemów trawiennych oraz poprawia czynność naczyń krwionośnych1.

Pozbądź się alergii i wzmocnij odporność!

Serwatka zawiera całą gamę białek o najwyższej wartości odżywczej, a jednocześnie łatwych do strawienia i wchłonięcia w przewodzie pokarmowym. Przykładem jednego z takich białek jest laktoferyna, która naturalnie poprawia zdolności obronne układu immunologicznego (m.in. warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego). Jej działanie wspiera obecny w serwatce kwas mlekowy (racemiczny). Związek ten reguluje pracę siły obronne organizmu, skutecznie zapobiega i zwalcza infekcje i alergie. Ponadto poprawia ukrwienie śluzówek, dzięki czemu hamuje wnikanie alergenów czy drobnoustrojów do organizmu.
Jej tajną bronią jest obecność aminokwasu cysteiny, który bierze udział w tworzeniu białek biorących udział w reakcjach ostrej fazy, pomagających przywrócić stan homeostazy w organizmie2.

Wsparcie mitochondriów

Podczas infekcji bakteryjnej mitochondria wytwarzają ogromne ilości reaktywnych form tlenu, które zwalczają drobnoustroje. Jednak zbyt duża ilość tych wolnych rodników jest dla mitochondriów bardzo niebezpieczna. Dlatego stosowanie serwatki odciąża nasz układ obronny oraz zwalnia mitochondria z wytwarzania wolnych rodników ich role przejmuje niejako zawarta w serwatce laktoferyna3.
Ponadto udowodniono, że serwatka pochodząca z mleka krowiego oraz bakterie z fermentowanych produktów mlecznych zmniejszają wytwarzanie nadtlenków powodujących uszkodzenia w mitochondriach4.

Sprawne jelita oraz redukcja wagi

Serwatka jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety ze względu na jej bogaty skład oraz wielokierunkowe działanie.
Po pierwsze jest doskonałym źródłem białka, którego odpowiednie spożycie może stanowić skuteczną pomoc w odchudzaniu. Z jednej strony jego odpowiednia podaż zwiększa uczucie sytości, a z drugiej – może stymulować anabolizm białek mięśniowych, sprzyjając zatrzymywaniu beztłuszczowej masy mięśniowej i poprawie profilu metabolicznego5.

Skoncentrowana serwatka jest także doskonałym źródłem wapnia, który – jak wykazano – zmniejsza odkładanie się tłuszczu oraz przyspiesza jego spalanie. Przy wszystkich tych cennych właściwościach serwatka nie obciąża układu pokarmowego, a wręcz przeciwnie: korzystnie wpływa na florę bakteryjną, działając probiotycznie i prebiotycznie. Kwas mlekowy stwarza w dolnym odcinku jelita środowisko lekko kwaśne, co sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bakterii neutralizujących szkodliwe produkty przemiany materii. Dzięki temu serwatka jest dobrym sposobem na detoksykację czy walkę z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.