Sezamowe kostki tofu

Poznaj przepis na tofu w sezamie idealne do warzyw z patelni.

MITODIETA na wynos

Witamina B2 - Dużych ilości ryboflawiny dostarczą Ci między innymi jaja, kiełki zbóż, wątróbka i podroby.

Tofu to źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, nie tylko dla wegetarian i wegan! W połączeniu z ziarnem sezamu oraz orzechami ziemnymi nabiera nie tylko fantastycznego, orzechowego posmaku, lecz dodatkowej solidnej porcji składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, cynk, miedź czy mangan. Jednocześnie, ponieważ zarówno sezam jak też orzechy ziemne to doskonałe źródło tryptofanu – po obiedzie lub lekkiej kolacji z sezamowymi kostkami tofu w roli głównej – dobry humor gwarantowany!

Potrzebujesz:

Na porcję dla dwóch osób

  • 300 g tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gładkiego musu z orzechów ziemnych
  • 4 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie marynaty:

  1. Ząbek czosnku oraz imbir drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj na gładką pastę: sos sojowy, ocet, mus z orzechów ziemnych oraz imbir i czosnek
  2. Tofu pokrój w nieduże kostki i obtocz je w paście orzechowo-sojowej, odstaw na 15-20 minut do naciągnięcia, następnie obtocz w ziarnie sezamu
  3. Nagrzej piekarnik do 200˚C, na wyłożonej papierem do pieczenia blachę rozłóż obtoczone w sezamie tofu i zapiekaj przez około 15-20 minut.
  4. W międzyczasie na patelni podduś dowolne warzywa (marchew, upieczoną poprzedniego dnia dynię, brokuły, zielony groszek, cebulę, kalarepę, kukurydzę itp.). Podawaj razem z kostkami tofu i opcjonalnie z ryżem lub chlebkiem naan.

Smacznego i na zdrowie! 🙂

Autor: Sylwia Grodzicka