Odpowiednio dobrany program żywieniowy jest niezbędny dla zachowania dobrego samopoczucia. W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną przyczynia się do utrzymania odpowiedniej wagi oraz sprawnego metabolizmu. Wpływa ona na gospodarkę glukozowo-insulinową naszego organizmu oraz wspiera leczenie insulinooporności i związanych z nią powikłań, takich jak cukrzyca czy choroby kardiologiczne.
Ogólne rekomendacje dietetyczne proponowane przy insulinooporności skupiają się na spożyciu pokarmów o niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz ograniczeniu tych z wysokim. Zapobiega to nagłym zmianom poziomu cukru we krwi i następującym po nim wzroście stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego.1 W ostatnim czasie zalecenia zostały rozszerzone o schematy odżywiania, których właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne potwierdzono badaniami. Okazuje się, że obecność żywności pochodzenia roślinnego, bogatej w polifenole i inne fitozwiązki o właściwościach przeciwutleniających, neutralizujących wolne rodniki oraz modulujących endogenne mechanizmy obrony antyoksydacyjnej, jest kluczowa w zmniejszeniu ryzyka kardiometabolicznego.2 Istotną cechą związków bioaktywnych uzyskiwanych z roślinnych ekstraktów, jest także szeroki zakres korzystnego wpływu na dysfunkcje mitochondrialne. Zmniejszają one produkcję mitochondrialnych reaktywnych form tlenu (mtROS), łagodzą uszkodzenia i wspierają procesy apoptozy.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to zaburzenie, w którym komórki organizmu wykazują obniżoną wrażliwość na działanie insuliny (hormonu produkowanego przez komórki beta trzustki, w celu regulacji poziomu glukozy we krwi). Insulinooporność występuje w stanie przedcukrzycowym, który bez odpowiedniego leczenia i postępowania dietetycznego, może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, a także innych zaburzeń związanych z zespołem metabolicznym (np. choroby wątroby i układu krążenia). Zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę najczęściej jest spowodowane czynnikami stylu życia, takimi jak otyłość, brak aktywności fizycznej i wysokokaloryczna dieta, charakteryzująca się nadmiernym spożyciem cukru, tłuszczu i żywności wysokoprzetworzonej.20
Dieta w insulinooporności
Poniżej przedstawiamy najskuteczniejsze diety stosowane przy insulinooporności, które długoterminowo mogą wspierać zdrowie metaboliczne, w tym również efektywność pracy antyoksydacyjnej mitochondriów.
Zbilansowana dieta śródziemnomorska (MD)
Zbilansowana dieta śródziemnomorska (ang. Mediterranean diet, MD) wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego, m.in. z Włoch, południowej Francji, Hiszpanii, Grecji i Portugalii. Oparta jest na żywności niskoprzetworzonej, najczęściej roślinnej, typowej dla tego obszaru geograficznego
i obejmuje:
- produkty pełnoziarniste (np. makarony z pszenicy durum oraz kaszy bulgur);
- świeże warzywa i owoce (np. pomidory, cukinia, melon oraz winogrona),
- a także rośliny strączkowe, które przyczyniają się do charakteru przeciwzapalnego tej diety.
Głównym źródłem tłuszczu w śródziemnomorskim sposobie odżywiania jest oliwa z oliwek oraz ryby (np. łosoś, makrela, sardynki). Nabiał (sery, jogurt grecki, jaja) i mięso jest spożywane
w umiarkowanych ilościach. MD pozwala na „okazjonalny” kieliszek dobrej jakości czerwonego wina, które jest źródłem silnego związku przeciwutleniającego, resweratrolu. Ponadto, dostarczając szerokiej gamy fitozwiązków, a także wysokiej jakości, dobrze przyswajalnego białka i nasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dieta ta wspiera prawidłowy metabolizm, a także zdolność antyoksydacyjną mitochondriów. Wdrożenie zasad MD zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Oparte o nią interwencje dietetyczne wykazały skuteczność w zmniejszaniu ryzyka zdrowotnego u osób z insulinoopornością i zespołem metabolicznym.2 Rekomendacje były także skuteczne w długoterminowej redukcji masy ciała, kontroli glikemii oraz poziomu stanu zapalnego, co związane jest z obniżeniem ryzyka otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i ogólnej śmiertelności.5 Efekty, w tym m.in. redukcja uczucia zmęczenia i opóźnienie postępu cukrzycy, zauważalne są już po 8 tygodniach stosowania diety.6
Insulinooporność a dieta Paleo
Dieta paleolityczna to sposób odżywiania przypominający nawyki żywieniowe naszych przodków – plemion łowców-zbieraczy, często rekomendowana jako przykład zdrowej diety. Opiera się na spożyciu głównie mięsa czerwonego, orzechów, jaj kurzych, a także świeżych, pozyskiwanych lokalnie owoców i warzyw. Pokarmy pełnoziarniste, rośliny strączkowe, a także nabiał i żywność wysoko-przetworzona są wykluczone.
Paleo jest bogata w pełnowartościowe białko, tłuszcze zarówno roślinne, jak i pochodzenia zwierzęcego, a także umiarkowane ilości węglowodanów obfitych w błonnik pokarmowy, czyli produkty o niskim indeksie. Stosowanie zaleceń Paleo może pomóc w redukcji wagi oraz zmniejszeniu powikłań zespołu metabolicznego. Efekt ten, przypisuje się zdolności spożywanych pokarmów do poprawy wrażliwości na insulinę oraz zwiększenia uczucia sytości.5 Wdrożenie schematu odżywiania paleo u osób z nadwagą, po 5 tygodniach prowadzi do redukcji masy ciała (-4.5 kg), zmniejszenia poziomu glukozy we krwi oraz poprawy profilu lipidowego i insulinooporności.7
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)
Dieta niskoglikemiczna opiera się na regularnym spożywaniu pokarmów o niskiej (<55) lub średniej wartości indeksu glikemicznego (56-69). Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70) są eliminowane lub zastępowane alternatywnymi o mniejszym indeksie. Przykładem jest zamiana produktów z białej mąki na np. chleb Pumpernikiel, czy zwykłych płatków śniadaniowych na muesli
z orzechami lub płatkami owsianymi/żytnymi (węglowodany złożone). U osób z cukrzycą typu 2 oraz nadmierną masą ciała, regularne jedzenie produktów o niskim IG, jest skuteczne w zmniejszeniu objawów syndromu metabolicznego, ponieważ regulując gospodarkę glukozowo-insulinową, wydłuża uczucie sytości po posiłku.8
Przeciwzapalna dieta przy insulinooporności
Dieta przeciwzapalna opiera swoje zalecenia o wskaźnik prozapalny diety (ang. Dietary Inflammatory Index, DII), który jest indeksem służącym do oceny zdolności poszczególnych pokarmów do podniesienia poziomu stanu zapalnego w organizmie.10 Jest on wykorzystywany w celu stworzenia rekomendacji, ograniczających reakcje zapalne i zmniejszające stres oksydacyjny. Wyniki badań epidemiologicznych, bazujących na wykorzystaniu DII do oceny diety wykazały, że niższy wynik DII, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, jak ZM, cukrzyca, nadciśnienie i nowotwory.
Co ciekawe, wysoki wskaźnik DII w porównaniu z niższym wynikiem, był związany z 29% wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób kardiometabolicznych oraz zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia objawów zespołu metabolicznego, w tym hiperglikemii i nadciśnienia9, co wskazuje na potrzebę włączenia diety przy insulinooporności.
Dieta DASH
Dieta DASH, czyli ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension została opracowana przez naukowców z National Institutes of Health w Stanach Zjednoczonych. Celem tego schematu odżywiania było zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia oraz nadciśnienia tętniczego, poprzez ograniczenie spożycia żywności wysokoprzetworzonej z wysokim IG oraz bogatej w sól (sód), tłuszcz nasycony i cukier. Podobnie do śródziemnomorskiego jadłospisu, DASH promuje regularne spożywanie świeżych owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, ryb, chudego nabiału i mięsa. Dany produkt jest w stanie zapewnić kluczowe dla zdrowia metabolicznego mikroskładniki, jak potas, wapń i magnez, które pomagają obniżać ciśnienie krwi. Duża zawartość świeżych pokarmów roślinnych jest bogatym źródłem antyoksydantów i fitozwiązków o działaniu przeciwzapalnym, które wspierają funkcjonowanie mitochondriów i chronią je przed stresem oksydacyjnym. Liczne korzyści zdrowotne DASH powodują, że jest ona zalecana nie tylko pacjentom kardiologicznym, ale również osobom z insulinoopornością i wysokim poziomem cukru we krwi. Przyjęcie zasad żywienia według DASH jest związane ze zmniejszeniem ryzyka insulinooporności i związanych z nią powikłań metabolicznych, w perspektywie 3 lat.3
Roślinna dieta w insulinooporności
Schematy odżywiania opierające się na spożyciu pokarmów roślinnych (pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy/nasiona), zalecają eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego i mięsa. Mogą one wspierać zdrowie kardiometaboliczne, pomagać w redukcji nadwagi oraz zmniejszać stan zapalny w organizmie. Mają także korzystny wpływ na inne wyznaczniki zdrowia, takie jak zawartość tkanki tłuszczowej, stężenie glukozy we krwi czy profil lipidowy.14 Zmiana sposobu odżywiania z diety tradycyjnej na dietę wegańską lub wegetariańską pozwala średnio na utratę -4.6 kg w ciągu roku.15 Dieta bezmięsna jest odpowiednia dla większości osób, niezależnie od wieku i stanu zdrowia, niemniej jednak musi być ona odpowiednio zbilansowana, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia potencjalnych niedoborów składników odżywczych. Może ona przyczyniać się do niskiego poziomu witamin z grupy B (zwłaszcza B12), żelaza, wapnia, cynku, kwasów omega-3. Włączenie żywności wzbogaconej i odpowiednio dopasowanej suplementacji dietetycznej jest niezbędne do uzyskania korzyści ze stosowania roślinnych schematów żywienia.4
Post/okno żywieniowe – zasady postępowania w przypadku insulinooporności
Czasowe ograniczenie w spożywaniu pokarmów, przyczynia się do poprawy stanu zdrowia metabolicznego.12 Zastosowanie postu naprzemiennego, jak np. dieta 5:2 (dwa dni postu i pięć dni spożywania dowolnej ilości pokarmu w tygodniu) pomaga w poprawie profilu lipidowego i poziomu glukozy we krwi, u osób z otyłością brzuszną.13 Podobnie u osób z nadwagą – zastosowanie krótkich postów znacznie ograniczających podaż energii (>70%), stosowanych na przemian z regularnym przyjmowaniem pokarmu zaspokajającym potrzeby organizmu, bez dodatkowych restrykcji żywieniowych, poprawia gospodarkę glukozowo-lipidową, bez ryzyka kompensacji.11
Bibliografia
- Andreadi A, Bellia A, Di Daniele N, Meloni M, Lauro R, Della-Morte D, Lauro D. The molecular link between oxidative stress, insulin resistance, and type 2 diabetes: A target for new therapies against cardiovascular diseases. Curr Opin Pharmacol. 2022 Feb;62:85-96. doi: 10.1016/j.coph.2021.11.010. Epub 2021 Dec 24. PMID: 34959126.
- Khalil M, Shanmugam H, Abdallah H, John Britto JS, Galerati I, Gómez-Ambrosi J, Frühbeck G, Portincasa P. The Potential of the Mediterranean Diet to Improve Mitochondrial Function in Experimental Models of Obesity and Metabolic Syndrome. Nutrients. 2022 Jul 28;14(15):3112. doi: 10.3390/nu14153112. PMID: 35956289; PMCID: PMC9370259.
- Esfandiari S, Bahadoran Z, Mirmiran P, Tohidi M, Azizi F. Adherence to the dietary approaches to stop hypertension trial (DASH) diet is inversely associated with incidence of insulin resistance in adults: the Tehran lipid and glucose study. Journal of clinical biochemistry and nutrition. 2017;61(2):123-9.
- Banaszak M, Górna I, Przysławski J. Non-Pharmacological Treatments for Insulin Resistance: Effective Intervention of Plant-Based Diets-A Critical Review. Nutrients. 2022 Mar 27;14(7):1400. doi: 10.3390/nu14071400. PMID: 35406013; PMCID: PMC9002735.
- Freire R. Scientific evidence of diets for weight loss: Different macronutrient composition, intermittent fasting, and popular diets. Nutrition. 2020 Jan;69:110549. doi: 10.1016/j.nut.2019.07.001. Epub 2019 Jul 4. PMID: 31525701.
- Kleckner AS, Reschke JE, Kleckner IR, Magnuson A, Amitrano AM, Culakova E, Shayne M, Netherby-Winslow CS, Czap S, Janelsins MC, Mustian KM, Peppone LJ. The Effects of a Mediterranean Diet Intervention on Cancer-Related Fatigue for Patients Undergoing Chemotherapy: A Pilot Randomized Controlled Trial. Cancers (Basel). 2022 Aug 30;14(17):4202. doi: 10.3390/cancers14174202. PMID: 36077737; PMCID: PMC9454611.
- Ryberg M, Sandberg S, Mellberg C, Stegle O, Lindahl B, Larsson C, Hauksson J, Olsson T. A Palaeolithic-type diet causes strong tissue-specific effects on ectopic fat deposition in obese postmenopausal women. J Intern Med. 2013 Jul;274(1):67-76. doi: 10.1111/joim.12048. Epub 2013 Mar 11. PMID: 23414424.
- Kim J, Kim H, Giovannucci EL. Plant-based diet quality and the risk of total and disease-specific mortality: A population-based prospective study. Clin Nutr. 2021 Dec;40(12):5718-5725. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.013. Epub 2021 Oct 25. PMID: 34749131.
- Aslani Z, Abshirini M, Heidari-Beni M, Siassi F, Qorbani M, Shivappa N, Hébert JR, Soleymani M, Sotoudeh G. Dietary inflammatory index and dietary energy density are associated with menopausal symptoms in postmenopausal women: a cross-sectional study. Menopause. 2020 May;27(5):568-578. doi: 10.1097/GME.0000000000001502. PMID: 32068687.
- Byrd DA, Judd SE, Flanders WD, Hartman TJ, Fedirko V, Bostick RM. Development and Validation of Novel Dietary and Lifestyle Inflammation Scores. J Nutr. 2019 Dec 1;149(12):2206-2218. doi: 10.1093/jn/nxz165. PMID: 31373368; PMCID: PMC6887697.
- Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Tamayo A, Buehn R, Peacock CA. A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. J Nutr Metab. 2016;2016:9104792. doi: 10.1155/2016/9104792. Epub 2016 Oct 11. PMID: 27807480; PMCID: PMC5078648.
- Zhang X, Molsberry SA, Schwarzschild MA, Ascherio A, Gao X. Association of Diet and Physical Activity With All-Cause Mortality Among Adults With Parkinson Disease. JAMA Netw Open. 2022 Aug 1;5(8):e2227738. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.27738. PMID: 35984656; PMCID: PMC9391952.
- Sundfør TM, Svendsen M, Tonstad S. Effect of intermittent versus continuous energy restriction on weight loss, maintenance and cardiometabolic risk: A randomized 1-year trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Jul;28(7):698-706. doi: 10.1016/j.numecd.2018.03.009. Epub 2018 Mar 29. PMID: 29778565.
- Berkow SE, Barnard N. Vegetarian diets and weight status. Nutr Rev. 2006 Apr;64(4):175-88. doi: 10.1111/j.1753-4887.2006.tb00200.x. PMID: 16673753.
- Barnard ND, Levin SM, Yokoyama Y. A systematic review and meta-analysis of changes in body weight in clinical trials of vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2015 Jun;115(6):954-69. doi: 10.1016/j.jand.2014.11.016. Epub 2015 Jan 22. PMID: 25620754.
- Gawęcki, J., Berger, S., & Brzozowska, A. (2011). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Lange, E. (2010). Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego. Kosmos, 59(3-4), 355-364.
- Jarosz, M. (2010). Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa, 143-150.
- Włodarek, D., Lange, E., Głąbska, D., Kozłowska, L. (2015). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
- Freeman AM, Acevedo LA, Pennings N. Insulin Resistance. [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/