Rak żołądka – dieta, zasady żywienia, jadłospis

Jaka dieta wskazana jest dla osób z nowotworami żołądka i po operacji?

Dla osób chorych na nowotwór żołądka dieta ma bardzo duże znaczenie. To właśnie prawidłowy sposób żywienia wspomaga właściwe leczenie. Dobrze ułożony jadłospis jest ważny także wtedy, gdy u pacjenta stosowana jest chemioterapia. Podobnie jest po przeprowadzeniu operacji żołądka. W takich sytuacjach niezbędne jest prawidłowe odżywianie, które nie obciąża układu pokarmowego, a dostarcza choremu potrzebnych składników odżywczych.

Rak żołądka — podstawowe zasady żywienia

Wśród nowotworów żołądka najczęściej stwierdzany jest gruczolakorak. Z mniejszą częstotliwością występują rakowiaki, chłoniaki i mięsaki. Choroba ta może mieć różne przyczyny. Najważniejszym czynnikiem ryzyka są zakażenia bakterią Helicobacter pylori, którą można wykryć zarówno przez wykonanie testu z krwi, jak i w badaniu materiału pobranego w czasie gastroskopii. Gdy doszło do zainfekowania, oprócz regularnej diagnostyki bardzo duże znaczenie ma dieta. Prawidłowe żywienie może pełnić funkcję profilaktyczną przed zachorowaniem i wspomagającą organizm w późniejszym leczeniu.¹ Jadłospis pacjenta powinien być ułożony w taki sposób, aby nie obciążać układu pokarmowego, a przy tym zmniejszać ryzyko niedoborów pokarmowych, które mogą pojawić się u chorych na nowotwór złośliwy żołądka. Dieta w takich przypadkach powinna uwzględniać:

  • dostarczenie pełnowartościowego białka (1,5 – 2 g na kilogram masy ciała), którego źródło mogą stanowić: chude mięsa (jeżeli są dobrze tolerowane), ryby (jest to ważne źródło białka u osób po gastrektomii, które nie zawsze dobrze tolerują mięso), jajka gotowane na miękko,
  • wykluczenie z jadłospisu produktów ciężkostrawnych, wzdymających, a także obfitujących w cukry proste (mogą po posiłku wywołać hipoglikemię) i w tłuszcze (warto wybierać tylko dobrej jakości tłuszcze, które zawarte są np. w olejach roślinnych z ekologicznych upraw),
  • unikanie zbyt gorących i zbyt zimnych pokarmów,
  • rezygnację z ostrych przypraw,
  • częste przyjmowanie płynów (w odstępie 30 – 60 minut od posiłków).²

W ułożeniu diety dla pacjentów, u których występuje rak żołądka, należy wziąć pod uwagę także możliwe nietolerancje, które najczęściej dotyczą laktozy i glutenu. Należy mieć na uwadze również stan przełyku i zbadać funkcjonowanie wątroby i trzustki. Na tej podstawie będzie można indywidualnie ułożyć jadłospis dla osoby, u której występuje choroba nowotworowa.

W trakcie leczenia u osób z nowotworami ważna jest także odpowiednio dobrana suplementacja. W przypadku raka żołądka jest to dostarczanie m.in. witaminy B12 i MTC (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych), ale też innych mikroelementów, które korzystnie wpływają na mitochondria.²˒⁴˒⁷

Co można jeść na diecie przy raku żołądka?

Pacjent chory na raka żołądka, jeżeli dobrze toleruje poniższe składniki diety, może spożywać:

  • gotowane na parze ryby morskie (dorsz, szczupak, sandacz),
  • jogurty naturalne i chudy twaróg,
  • kleiki ryżowe,
  • chude mięso (kurczak, indyk, królik),
  • delikatne warzywa: marchew, pietruszka, pomidor bez pestek i skórki,
  • owoce: banan, jabłko, brzoskwinie (wszystkie owoce bez pestek i skórki, początkowo w postaci przecieru),
  • kisiele, galaretki. 3,4

Czego unikać w diecie przy raku żołądka

Sposób żywienia chorych na nowotwory zależy w dużym stopniu od stanu pacjenta, jego stopnia odżywienia i od podjętych sposobów leczenia. U chorych po chemioterapii i gastrektomii, w początkowym etapie zwykle zalecana jest dieta ubogoresztkowa. Rak żołądka wiąże się również z dolegliwościami, którym łatwiej zapobiegać spożywając produkty lekkostrawne. Ważne jest także unikanie pokarmów, które powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Mogłoby to podrażnić ścianki narządu objętego procesem nowotworowym.

W diecie osoby z rakiem żołądka konieczne jest wykluczenie produktów, takich jak:

  • alkohol,
  • napoje gazowane,
  • kapusta i inne warzywa wzdymające (np. fasola, groch, bób),
  • seler (ze względu na dużą ilość włókien),
  • cebulę i czosnek,
  • dania z grilla i smażone,
  • nadmiar soli,
  • pieczywo pełnoziarniste (gdyż u chorych leczonych chemioterapią błonnik w zbyt dużej ilości może być nietolerowany przez układ pokarmowy),
  • cukry proste (ciasta, ciastka, cukierki),
  • tłuste mięsa (mogą wywołać biegunkę tłuszczową),
  • pasztety, parówki,
  • ostre przyprawy (np. chilli),
  • majonez, śmietana i tłuste sosy,
  • u pacjentów po radioterapii może być konieczne unikanie glutenu (jest to zależne od indywidualnej tolerancji),
  • kawę i kakao,
  • produkty wędzone (spożywanie wędzonej żywności jest także czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory).²˒³˒⁵˒⁶

Zespół poresekcyjny a dieta przy raku żołądka

U osób chorych na nowotwór żołądka lekarze często decydują o resekcji tego narządu. Zabieg ten może wiązać się z różnorodnymi powikłaniami. Należy do nich m.in. zespół poresekcyjny. Jego objawy pojawiają się zwykle po spożyciu posiłku. Należą do nich:

  • nudności,
  • wymioty,
  • wzdęcia,
  • ból w nadbrzuszu,
  • biegunka.

Zespół poresekcyjny może mieć postać:

  • wczesną – objawy pojawiają się szybko, do godziny po jedzeniu,
  • późną – dolegliwości występują po czasie 1 – 3 godzin od posiłku.

Z późną postacią zespołu poresekcyjnego wiążą się także dodatkowe dolegliwości, takie jak:

  • zmęczenie,
  • kołatania serca,
  • poty,
  • hipoglikemia.

Chcąc łagodzić objawy związane z zespołem poresekcyjnym, należy wprowadzić modyfikacje sposobu żywienia. Ważna jest zarówno jakość, jak i objętość porcji przygotowanych dla chorego na raka żołądka. Dieta po operacji jest bardzo istotna, aby zapobiegać symptomom zespołu poresekcyjnego, a równocześnie wpierać regenerację organizmu. Według zaleceń lekarskich, przez pierwsze dni po zabiegu chory ma wdrożone leczenie pozajelitowe, a potem stopniowo wprowadza się dietę lekkostrawną, bezresztkową, która pozwala odciążyć żołądek. W początkowym etapie są to kleiki ryżowe na wodzie. Następnie zalecane jest stopniowe wprowadzanie kolejnych produktów, które stanowią:

  • przeciery z owoców (bez dodatku cukru),
  • przetarte delikatne warzywa bez włókien,
  • zupy.

Kolejnym etapem jest wprowadzenie do jadłospisu:

  • tłuczonych, gotowanych ziemniaków,
  • ugotowanego mięsa (w postaci zmielonej, aby dostarczyć do organizmu białko, nie obciążając przy tym układu pokarmowego),
  • jajka na miękko.

Chcąc łagodzić mdłości i inne objawy zespołu poresekcyjnego, zaleca się:

  • regularne spożywanie posiłków o niewielkiej objętości (6-8 niewielkich porcji w ciągu dnia),
  • podawanie potraw gotowanych lub przyrządzanych na parze,
  • miksowanie pokarmów do postaci papkowatej (lecz gęstej, aby wspierać prawidłowy pasaż jelitowy, zwłaszcza gdy chory ma biegunki),
  • można także spróbować położyć się po posiłku.

Należy pamiętać, aby po okresie rekonwalescencji, w momencie, gdy lekarz już na to zezwoli, stopniowo rozszerzać dietę o kolejne, wartościowe produkty.²˒⁴

Przykładowy jadłospis przy raku żołądka

Jadłospis osób z chorobą nowotworową powinien być lekkostrawny, ale w miarę możliwości urozmaicony. Ma to duże znaczenie także dla pacjentów, u których występuje rak żołądka. Dieta (przepisy najlepiej zawsze skonsultować z dietetykiem) powinna dostarczać ważnych składników odżywczych. Przykładowy dzienny jadłospis przy nowotworze żołądka może wyglądać następująco:

I śniadanie: chudy twarożek lub jajko na miękko z warzywami,

II śniadanie: kleik ryżowy z dodatkiem niewielkiej ilości dobrej jakości tłuszczu,

Zupa: przecier z dozwolonych jarzyn (np. z marchewki), dodatek oliwy z oliwek,

II danie (ważny jest odstęp czasowy od zjedzenia zupy): gotowane pulpety drobiowe, warzywa na parze,

Podwieczorek: banan,

Kolacja: dorsz gotowany na parze (początkowo zmiksowany).⁸

Przestrzeganie zaleceń dietetycznych jest bardzo istotne, aby wspomagać leczenie osoby z chorobą nowotworową. Warto więc być pod stałą kontrolą lekarza i dietetyka, który indywidualnie ułoży jadłospis. Dzięki temu żołądek pacjenta nie będzie obciążony, a organizm otrzyma niezbędne składniki, potrzebne w procesie zdrowienia.

0:00
0:00