Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą wytwarzaną w skórze pod wpływem światła słonecznego. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny dla zdrowia kości, metabolizmu oraz odporności. Niedobór tej witaminy jest jednym z najpowszechniejszych. W Polsce dotyczy około 90% populacji. Jakie są objawy niedoboru witaminy D i czym mogą skutkować?
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D jest najczęstszym niedoborem żywieniowym na świecie, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Oznacza to zbyt niski poziom tej witaminy w organizmie, co powoduje, że nie może ona pełnić swoich funkcji. Pogarsza się nasza odporność, pojawia się zmęczenie i spadek nastroju, a w dłuższej perspektywie mogą rozwijać się poważniejsze dolegliwości. Niedobór witaminy D definiuje się jako poziom formy 25(OH)D poniżej 20 ng / ml 1,2,3.
Objawy niedoboru witaminy D
Niedobór witaminy D może objawiać się na wiele sposobów, co utrudnia dostrzeżenie zagrożenia. Ciągłe zmęczenie, czy niski poziom energii, mogą wskazywać na braki tego cennego składnika.
Pierwszymi symptomami mogą być:
- zmęczenie,
- bóle mięśni i kości,
- pocenie się
- osłabiona odporność,
- wahania nastroju
- bezsenność
- problemy trawienne,
- problemy z apetytem,
- otyłość.
Objawy te są często błędnie diagnozowane jako fibromialgia, chroniczne zmęczenie, związane z wiekiem osłabienie, a nawet depresja4,5,6.
Badania donoszą, że długotrwale obniżony poziom witaminy D przyczynia się do krzywicy i osteoporozy7,8 oraz wiąże się z częstszym występowaniem cukrzycy i insulinooporności9, chorób autoimmunologicznych, problemów z tarczycą, jelitami, a nawet niektórymi typami nowotworów10,11. Na szczęście jej braki można łatwo uzupełnić, stosując odpowiednią dietę i suplementację.
Niedobór witaminy D3 — przyczyny
Wiele czynników może przyczyniać się do niedoboru witaminy D. Niektóre z nich obejmują nieodpowiednią ekspozycję na słońce, zaburzenia jelit, choroby wątroby, choroby nerek, dietę wegańską, otyłość i niektóre leki.
- Brak dostępu do promieni słonecznych
Na właściwy poziom „słonecznej witaminy” wpływa odpowiedni dostęp do promieni UV-B, pod których wpływem witamina ta jest produkowana. W naszej szerokości geograficznej to promieniowanie występuje między godziną 10 a 15. Ponadto ilość zachmurzenia również ma wpływ na to, czy produkcja witaminy D w skórze będzie zachodzić efektywnie12. Również noszenie odzieży ochronnej, czapek oraz stosowanie filtrów przeciwsłonecznych zmniejsza zdolność do produkowania witaminy D13, 14, 15.
- Niedoborowa dieta
Część zapotrzebowania na witaminę D uzupełniamy wraz z dietą. Znajduje się zwłaszcza w tłustych rybach morskich, jajkach i nabiale. Dlatego osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich są szczególnie narażone na jej niedobór16, 17.
- Problemy ze wchłanianiem
Osoby, które mają problemy ze wchłanianiem, mogą nie absorbować wystarczającej ilości witaminy D z pożywienia. Należą do nich osoby z chorobami jelit, w tym chorobą Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, celiakią i mukowiscydozą18, 19, 20.
- Nieaktywna postać witaminy D
W przypadku problemów z wątrobą lub pracą nerek mogą wystąpić zanurzenia w przekształcaniu witaminy D w aktywną formę, czyli taką, która pełni swoje biologiczne funkcje. Dotyczy to chorób takich jak cholestaza (zastój żółci)21 i przewlekła choroba nerek, która powoduje zmniejszenie syntezy witaminy D i zwiększone jej wydalanie z moczem 22.
- Leki
Niektóre środki farmakologiczne mogą zakłócać zdolność organizmu do przekształcania lub wchłaniania witaminy D. Jeżeli przyjmujesz leki takie jak cholestyramina (lek cholesterolowy), leki przeciwdrgawkowe, glukokortykoidy, leki przeciwgrzybicze i leki na HIV / AIDS, powinieneś regularnie badać poziom witaminy D23.
Witamina D ma szeroki wpływ na organizm, którego nie da się przecenić. Jednak ciężko zapewnić jej odpowiednią podaż z naturalnych źródeł, zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych. Powszechny niedobór witaminy D skłania nas do poszukiwania jej odpowiednich suplementów gwarantujących najwyższe wchłanianie. Często mogą być potrzebne również inne składniki niezbędne do jej prawidłowego działania takie jak magnez czy witamina K2. Z artykułu: witamina D – naturalne źródła i suplementacja dowiedz się dlaczego. Jeżeli zauważyłeś któryś z opisanych objawów, warto wykonać badania poziomu witaminy D. Natomiast szczególną uwagę na ten składnik powinny zwrócić kobiety w ciąży i posiadające potomstwo oraz weganie.
Przyczyny nadmiaru witamy D w organizmie
Witamina D rozpuszczalna jest w tłuszczach, dzięki czemu ma zdolność do akumulacji w tkance tłuszczowej. Z jednej strony jest to pożądane zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, jednak może być niebezpieczne w przypadku nadmiernego spożycia. Do przedawkowanie witaminy D3 dochodzi rzadko, a najczęstsza przyczyna jest przyjęcie zbyt dużej dawki preparatów doustnych, zazwyczaj czterokrotnie wyższej niż zalecana.
Nadmiar witaminy D3 — objawy
Nadmiar witaminy D w organizmie może powodować m.in.:
- bóle głowy,
- bóle brzucha, nudności, wymioty,
- biegunkę lub zaparcia,
- utratę apetytu,
- osłabienie,
- otępienie,
- wzmożone pragnienie i oddawanie moczu;
- bóle oczu,
- świąd skóry,
- pocenie się,
- zaburzenia pracy mózgu,
Skutki nadmiaru i niedoboru witaminy D w organizmie
Nadmiar witaminy D może prowadzić do zatrucia, sprzyja odkładaniu się wapnia w tkankach m.in.: w tętnicach, nerkach oraz sercu. W konsekwencji może powodować zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Do najczęstszych skutków ubocznych przedawkowania witaminy D należą: zaburzenia pracy serca, kamica nerkowa, kamica pęcherzyka żółciowego, osadzanie się wapnia w tętnicach. Przedawkowanie witaminy D jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Może powodować deformacje płodu, czy późniejsze choroby kości u noworodka.
Z kolei do najczęstszych skutków niedoboru należą: osteoporoza, osteomalacja, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, złamania, problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, stany zapalne skóry, problemy z zębami, choroby autoimmunologiczne i wyższe ryzyko nowotworów.
Jak dbać o prawidłowy poziom witaminy D3?
W celu zadbania o właściwy poziom witaminy D w organizmie warto w okresach wiosny i lata rozsądnie korzystać z promieni słonecznych, najlepiej poprzez aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, aby zapewnić sobie syntezę skórną. Ponadto dobrze jest zadbać o jej źródła spożywcze w diecie, głównie tłuste ryby morskie, tran, jaja, oleje i pełnotłusty nabiał. Więcej o naturalnych źródłach witaminy D można przeczytać w artykule: Witamina D – naturalne źródła i suplementacja. W przypadkach niedoborów potwierdzonych badaniami zwiększonego zapotrzebowania czy okresach jesienno-zimowych warto dołączyć suplementację. O tym, jak suplementować witaminę D latem i zimą przeczytasz tutaj: Suplementacja witaminy D latem i zimą.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510313/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690793/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16529140/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16529140/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s12018-009-9026-x
- https://www.aafp.org/afp/2009/1015/p841.html#sec-2
- https://pediatrics.aappublications.org/content/122/5/1142.long
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/#ch3.s5
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11705562/
- https://www.nature.com/articles/nrc1144
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2012.00058/full
- press.endocrine.org/doi/10.1210/jcem-67-2-373?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/#ch3.s2
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21357345/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21357345/
- https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(13)00404-7/fulltext#sec10
- https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/58/5/684/4732330?redirectedFrom=fulltext
- press.endocrine.org/doi/10.1210/jc.2004-1629?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805278/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11843057/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805278/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19859070/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1959513/