Suplementacja
Odpowiednia dawka witaminy C
„Kluczem do witaminy C jest dawka. Po prostu nie przyjmujemy jej wystarczająco dużo. Powód można znaleźć w naturze – wszystkie inne zwierzęta (z wyjątkiem świnek morskich, nietoperzy owocowych i ssaków naczelnych) mogą syntetyzować własną witaminę C. Co więcej, wytwarzana ilość jest dostosowana do ich potrzeb – synteza witaminy C zwiększa się, gdy organizm musi poradzić sobie z infekcją. Na przykład kozy mogą wytwarzać 15 gramów dziennie na żądanie. My, ludzie, nie posiadamy tej istotnej funkcji biochemicznej, ale zamiast tego mamy nasze mózgi. Zatem korzystajmy z nich!” Dr Sarah Myhill
Potas może zapobiegać osteoporozie
Badania pokazują, że dieta bogata w potas może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i poprawia gęstość mineralną kości. Potas pozwala na zmniejszenie wydalania wapnia przez nerki. Zwiększona podaż potasu była też związana z występowaniem wyższej gęstości kości i zahamowaniem utraty masy kostnej, a także z szybszą odbudową kości oraz zmniejszoną ich degradacją.
2:1 to idealny wynik na stany zapalne
Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, a nawet przeciwarytmiczne. W ich suplementacji ważne są nie tylko czyste źródło pochodzenia i odpowiednia porcja, ale również proporcja kwasu EPA do DHA. Stosunek kwasów omega EPA do DHA wpływa na szlaki zapalne, które mogą być wyzwalane przez większą dostępność i utlenianie kwasów tłuszczowych. W wielu badaniach klinicznych stwierdzono, że stosunek EPA:DHA wynoszący 2:1 był skuteczniejszy w łagodzeniu czynników ryzyka stanu zapalnego w porównaniu z innymi proporcjami.
Suplementacja w zespole przewlekłego zmęczenia
„Mitochondria potrzebują konkretnych surowców do funkcjonowania. Dzięki badaniom, które przeprowadziłam z dr. Johnem McLarenem Howardem i profesorem Normanem Boothem w latach 2009 – 2013, wiemy, jakie to surowce. Do najważniejszych mikroskładników wpływających na tempo pracy mitochondriów należały: magnez, koenzym Q10, acetylo-L-karnityna i witamina B3.” – dr Sarah Myhill.
Zdrowy cukier
Mowa o D-rybozie. To niezwykle istotna cząsteczka cukru, która stanowi część materiału genetycznego DNA, zawierającego informacje o wszystkich białkach wytwarzanych w organizmie. Ponadto służy do budowy cząsteczki ATP – podstawowego nośnika energii wytwarzanej w mitochondriach. Jako suplement jest powszechnie stosowana m.in. chorobach serca i zespole przewlekłego zmęczenia. Poznaj szerzej właściwości i działanie rybozy.
Suplementacja selenu – jaką formę wybrać?
Istnieje kilka form selenu. Selenometionina to organiczna forma selenu, która występuje naturalnie w żywności i jest wysoce wchłaniana (90%). Część selenometioniny wbudowywana jest w białka i stanowi magazyn selenu. Selenian sodu: wchłaniany praktycznie w 100%, ale znaczna jego cześć jest wydalana z moczem, ponieważ słabiej przyłącza się do białek. Selenit sodu: wchłania się w około 50%, ale jest lepiej zatrzymywany w organizmie niż selenian. Należy zwrócić uwagę, że selenit sodu powinno się przyjmować na 1-2 godziny przed posiłkiem, a drożdże selenowe zawierające selen w formie selenometioniny razem z posiłkiem.
Jak długo suplementować magnez?
Zwiększenie poziomu magnezu w naszych komórkach wymaga minimum 3-miesięcznej suplementacji, a niekiedy nawet i dłużej. Stosowania magnezu nie powinno przerywać się w momencie ustąpienia skurczów mięśni lub innych odczuwanych dolegliwości. Bardzo często jego poziom odbiega wtedy jeszcze od normy i warto wykonać badania laboratoryjne.
Jak przyjmować mangan?
Mangan to pierwiastek niezbędny m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu ruchu, układu odpornościowego, produkcji hormonów, zdrowia skóry, aktywacji mitochondrialnej dysmutazy ponadtlenkowej SOD-2 oraz enzymu karboksylazy pirogronianowej. Jeżeli suplementujesz mangan pamiętaj, że nie należy go przyjmować jednocześnie z magnezem, wapniem lub żelazem, ponieważ są to pierwiastki konkurujące. Wchłanianie manganu poprawia natomiast witamina C.
Jak obniżyć trójglicerydy?
Dowiedziono, że odpowiednie dawki kwasów tłuszczowych omega-3 mogą obniżyć poziom trójglicerydów, zwykle o 15–30%. Efekty można zauważyć już po kilku tygodniach suplementacji kwasów EPA i DHA.
Witamina K2 nie tylko dla kości
Witamina K2 pomaga transportować elektrony w mitochondriach i wytwarzać energię ATP. Ponadto działa antyoksydacyjnie, a hamując wolne rodniki, może chronić komórki nerwowe w mózgu oraz lipidy w błonach komórkowych przed uszkodzeniem.
6 głównych przyczyn niedoboru witaminy B12
1. Dieta uboga w produkty pochodzenia zwierzęcego
2. Stres nitrozacyjny, spowodowany m.in. uszkodzeniem szyjnego odcinka kręgosłupa
3. Stres oksydacyjny i nadmiar wolnych rodników, które uszkadzają centralny atom witaminy B12
4. Niewystarczające wydzielanie kwasu solnego i pepsyny w żołądku (stosowanie inhibitorów pompy protonowej)
5. Zbyt małe wydzielanie czynnika wewnętrznego IF w komórek okładzinowych żołądka
6. Nadmierny wzrost bakterii w żołądku oraz pasożyty jelitowe, które rywalizują o witaminę B12