Suplementacja

Czy suplementacja jest nam potrzebna?

Badania dowodzą, że na przestrzeni ostatnich 20 lat ilość witamin w polskich warzywach i owocach zmniejszyła się wielokrotnie. Ponadto brak słońca zimą, zanieczyszczenia powietrza, coraz bardziej zubożała gleba i nawozy sztuczne uniemożliwiają nam pozyskanie niezbędnej ilości składników odżywczych. Podstawą do podjęcia decyzji o suplementacji zawsze powinny być rzetelne badania labolatoryjne.

Glutation chroni przed smogiem, metalami ciężkimi i lekami

Glutation to substancja, która jako jedna z nielicznych umożliwia detoksykację z wielu szkodliwych i rakotwórczych związków; na przykład: metali ciężkich, pestycydów, substancji występujących w dymie papierosowym i spalinach samochodowych, a także smogu. Takie działanie posiada jedynie glutation zredukowany w odpowiedniej dawce 300 mg. Dzięki zawartej w nim siarce, wychwytuje wolne rodniki i toksyny takie jak rtęć, ołów i inne ciężkie metale.

Podstępna przyczyna utraty witaminy B12

We współczesnym życiu jest wiele czynników przyspieszjących spadek poziomu witaminy B12 we krwi. Możemy do nich zaliczyć np. używanie kuchenek mikrofalowych. W jednym z badań wykazano, że mleko podgrzewane w kuchence mikrofalowej straciło między 30 a 40% zawartej w nim witaminy B12, znacznie więcej niż w przypadku tradycyjnego podgrzewania.

Jak korzystać z kwasów omega-3?

Mimo że ryby są cennym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega – 3 ze względu na ryzyko skażenia niektórych gatunków metalami ciężkimi (rtęć, kadm, ołów) oraz dioksynami, należy zachować szczególna ostrożność przy wyborze ryb takich jak: tuńczyk, sardele, małże, dorsz i łosoś, węgorz, rekin, sola, karmazyn, mintaj, panga, kraby. Stosunkowo bezpieczne są ryby z certyfikatem MSC. Bezpieczniejsze jest stosowanie suplementów diety, które zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3 z certyfikowanych hodowli ryb lub alg morskich. Najwyższej jakości preparaty powinny zawierać oleje pochodzące z małych dziko żyjących ryb po odpowiednim procesie oczyszczenia.

Pamiętaj o witaminie C!

Witamina C to prawdziwe cudo wśród witamin. Skutecznie obniża m.in. poziom markera stanów zapalnych, czyli białka C-reaktywnego (tzw. CRP) oraz przyciąga wodę do jelit, ułatwiając tym samym wypróżnianie. Witamina C jest również jednym z hydrofilnych przeciwutleniaczy, a krążąc we krwi oraz innych płynach ustrojowych, chroni błony komórkowe przed oksydacją. Niestety przyjmowanie jednorazowych wysokich dawek witaminy C przynosi ograniczone korzyści ze względu na możliwości absorpcyjne naszego organizmu (jednorazowo możemy wchłonąć do 200mg tej witaminy). Rozwiązanie dla zabieganych: witamina C w kapsułkach o opóźnionym uwalnianiu.

Dowiedz się jak przyjmować cynk!

Jeżeli zażywasz suplementy zawierające cynk, nie przyjmuj ich jednocześnie z magnezem, żelazem oraz wapniem, które na zasadzie mechanizmu konkurencji, wypierają cynk z organizmu. Ze względu na ograniczenie wchłaniania cynku w jelitach warto przyjmować go rano na czczo wraz z witaminą C.

0:00
0:00